Dārznieks dalījās ar metodi, kā izaudzēt “gigantiskas” kāpostgalvas

Garšīgi un noderīgi baltie kāposti nav pēdējā vieta mūsu uzturā. Un neviena saimniece nevar atteikties no iespējas savām rokām iestādīt sulīgu dārzeni.

Mēs jums pastāstīsim, kā izaudzēt patiesi lielus kāpostus, lai tos apskaustu visi kaimiņi.

Veseli un spēcīgi stādi

Vispirms jāizlemj, kāda veida kāpostus gribat stādīt, un kam tie nepieciešami. Agrās šķirnes nogatavojas ļoti ātri, taču tām raksturīga zema raža.

Šādu kāpostu galviņas parasti ir mazas un vaļīgas, piemērotas tikai svaigai ēšanai. Vidēji nogatavojušās šķirnes ir piemērotas marinēšanai un salātiem.

Bet vēlo šķirņu kāposti ir viscietākie, ražīgākie un vislabāk piemēroti ilgstošai uzglabāšanai. No kāpostu šķirnes izvēles būs atkarīgs to sēšanas laiks uz stādiem. Agrajiem kāpostiem tas ir no marta sākuma līdz beigām, vidēji agrajām šķirnēm – no marta beigām līdz aprīļa vidum, bet vēlīno šķirņu sēklas var sēt no marta sākuma līdz aprīļa beigām.

Precīzāk sējas datumu var noteikt pēc formulas: 10 dienas no sēšanas līdz asnu parādīšanās brīdim plus aptuveni 50 dienas no pirmo asnu parādīšanās līdz paredzētajam stādīšanas datumam zemē.

Lasi vēl: Vecmāmiņa tirgū pastāstīja, kas jādara, lai piens ilgi saglabātos svaigs un nesarūgtu. Pārsteidzoši, bet var palīdzēt pat varde

Kā audzēt kāpostus

Augsni kāpostu stādiem visbiežāk sagatavo jau rudenī. Bet, ja tas nav izdarīts, to var darīt arī pavasarī, kolīdz nokūst sniegs. Sajauc velēnu augsni un humusu proporcijā 1 : 1. Augsnei pievieno koksnes pelnus proporcijā 1 : 10. Šāda augsne novērsīs tā saucamās “melnās kājas”” parādīšanos uz kāpostu stādiem.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 57%

0%

Lai kāpostu stādi būtu spēcīgi, nevajadzētu atstāt novārtā retināšanu. Parādījušos stādus vajadzētu retināt, atstājot katram augam 2 x 2 cm lielu platību. Pēc divām nedēļām stādus vajadzēs retināt, palielinot katra “dzīves telpu” līdz 3 x 3 cm. Vēl pēc divām nedēļām tos pārstādiet atsevišķos podiņos.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment